İhap Hulusi Görey (28 Kasım 1898, Kahire – 27 Mart 1986, İstanbul), Türk grafik tasarımcısı, illüstratör.
Görey, Türk grafik sanatının kurucusu ve reklamcılığın ilk büyük isimlerindendir. En çok bilinen işleri Türk markaları için yaptığı tasarımlardır. Birçok devlet kurumununun kurumsal kimliğini oluşturmuş ve bunları yaparken aslında yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’nin görsel kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlamıştır.
Sait Maden (d. 3 Mayıs 1931, Çorum – ö. 19 Haziran 2013, İstanbul) Türk şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcısı. Bazı kaynaklarda doğum tarihi 1932 olarak belirtilmiştir
3 Mayıs 1931’de Çorum’da dünyaya gelen Sait Maden ilk ve orta öğrenimini Çorum’da tamamladı. 13 yaşındayken şiir yazmaya başladı, 18 yaşında Fransızca’dan çeviriler yapıyordu. Şiir ve resme olan tutkusu onu İstanbul’a getirdi. 1949–55 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nün “Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi”nden mezun oldu.
1950’li yıllarda grafik sanatlarına ilgisi artmaya başladı. 1955-1960 yılları arasında tiyatro dekorları ve sinema afişleri tasarladı, çizdi. 1960’tan sonra ilgisini tamamen grafiğe yoğunlaştırdı. 8 bin kitap ve dergi kapağı çizerek bu alanda bir rekora imza attı. Kitaplarında kullandığı fontların bazıları da kendi tasarımıdır. 500 kadar da logo, broşür, ambalaj ve etiket tasarımı yapan Maden siyasi partiler için seçim afişleri de tasarladı.
1958–1963 yılları arasındaki gazetecilik yaptı. 1964’te kendi atölyesini kurdu. 1968’de faaliyete geçen ‘Grafik Sanatçıları Derneği’nin kurucularından biri de oydu. Bir süre bu derneğin başkanlığını da üstlendi.
1979’da başladığı “Başlangıcından Bugüne Türk Grafik Sanatı” adlı kapsamlı kitap projesini sponsor bulamadığı için bir türlü tamamlayamadı. Ancak bu kitabın birinci bölümünü “Çevre” dergisinde yayımlatmayı başardı. Kitabın 19. yüzyıla ait başka bir bölümü de “Grafik Sanatı” dergisinde yayımlandı. Sait Maden logo tasarımlarını 1990’da “Simgeler” adlı bir kitapta topladı.
Yurdaer Altıntaş özellikle tiyatro ve sinema başta olmak üzere sanat afişleri düzenlemiş uluslararası üne sahip Türk grafik tasarımcısıdır.
Yurdaer Altıntaş 1935 yılında Kars’da doğmuştur. Annesi Polonya Krakov’dan Türkiye’ye göç eden bir aileden gelmektedir, babası ise Girit kökenli Bursalı Şeyh Cemil Efendi’nin oğludur. Tokat, Sivas, Malatya, Erzurum, Gelibolu gibi Anadolu’nun çeşitli kentlerinde geçen çocukluk yıllarında Anadolu kültürünü tanıma fırsatı bulmuştur.
Lise birinci sınıfta Güzel Sanatlar Akademisi’nin sınavlarına girip kazanmmış resim eğitimi almaya başlamıştır. 1952 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Sanatları Bölümüne, Afiş atölyelerinde eğitimini devam ettirir. Altıntaş, yüksek öğreniminin son yılında profesyonel olarak çalışmaya başlamıştır. Afiş Atölyesi’nin yüksek bölümünden 1957’de mezun olmuş, altı ay gibi kısa süren reklam ajansı deneyimlerinden sonra bağımsız çalışmayı tercih etmiştir.
Mengü Ertel, (d. 1931, İstanbul – ö. 15 Mart 2000) bir grafik sanatçısıdır.
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitiren Ertel, tiyatrolar için yaptığı dekorlarla, afişlerle tanındı. 1. İstanbul Festivali’nin afişini Mengü Ertel hazırlamıştı. Çok sayıda ödülü olan Ertel, 1998’de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Yurt içinde ve dışında çok sayıda sergi açan Mengü Ertel, ölümüne değin TRT-2 televizyonunda her hafta yayımlanan Cumhuriyete Kanat Gerenler adlı programın sunuculuğunu da yapıyordu.
Berk Tokay, (d. 20 Şubat 1980, İstanbul, Türkiye) Türk grafiker.
Ayazaga Işık Lisesi’ni bitirdi. Bilkent Üniversitesi Iletişim ve Tasarım bölümünden 2002 senesinde mezun oldu. Grafi2000’de flashberk isimli köşenin sahibidir. Grafi2000 prodüksiyon olarak başta “Koca Kafalar” ve “grafi2000 comedy” olmak üzere çeşitli televizyon projelerine imza atmışlardır. İlk yetişkin çizgi filmi “Pembe ve Mavi”nin Varol Yaşaroğlu’yla birlikte yazarlığını yapmıştır. Eserlerinin arasında bir zamanlar internet fenomeni olan Noel Dayı bulunmaktadır.
0 Yorumlar